2021. március 4. csütörtök, Kázmér nap van. Holnap Adorján, Adrián nap lesz.

Sokan választják az online nyelvvizsgát

Több mint nyolcezer online nyelvvizsgát szerveztek a vizsgaközpontok 2020-ban, ez körülbelül a tíz százaléka az összes nyelvvizsgának. Az eddigi tapasztalatok pozitívak mind az Oktatási Hivatal, mind a vizsgaközpontok és a vizsgázók részéről. Az akkreditált központok listája folyamatosan bővül, ahogy a választható nyelvek és azok szintjei is.

 

A jelenlegi jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy nem csak hagyományosan, tanteremben lehet nyelvvizsgát tenni, hanem otthonról, számítógépen keresztül is. Ezt nevezzük online nyelvvizsgának. Az Oktatási Hivatal eddigi tapasztalatai pozitívak. Bár a csalások lehetősége miatt aggodalommal indultak neki az új rendszernek, a felmérések és vizsgálatok során az derült ki, egyáltalán nem több a csalások száma, mint a korábbi, tantermi vizsgák során. Ezért most úgy tűnik, a járvány szülte kényszerhelyzet hosszú távon is opció marad – hangsúlyozta Kissné Adorján Júlia, az Oktatási Hivatal Köznevelési Akkreditációs és Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztály vezetője.

 

Az akkreditációs kézikönyv részletesen tartalmazza azt a technikai hátteret, amellyel egy vizsgaközpontnak rendelkeznie kell. Ebben szerepel egy olyan informatikai rendszer, amely minden paraméterben segíti a vizsgázó azonosítását és hogy mi történik a vizsga közben, vagyis hogy nem vesz igénybe segítséget. Ezt a vizsgázási formát főleg a fiatalabb korosztály választja, akik nem riadnak vissza a digitális eszközök használatától, de jelenleg még ők is szívesebben választják a hagyományos vizsgát, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

 

Jelenleg hat nyelvből – angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol – szerezhető online általános nyelvvizsga-bizonyítvány, emellett portugálból közgazdasági szaknyelvi vizsga is tehető. Az akkreditált nyelvvizsgaközpontok és az elérhető nyelvek teljes listája az Oktatási Hivatal honlapján olvasható.

 

- Kölcsey Televízió -

További helyi hírek