2020. május 25. hétfő, Orbán nap van. Holnap Evelin, Fülöp nap lesz.

Tovább fejlődik Nyíregyháza kulturális negyede

A Rózsakert Szabadtéri Színpad megújulását és a Benczúr-Bessenyei terek rekonstrukcióját követően tovább fejlődik Nyíregyháza kulturális negyede. Így elkezdődött az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon rekonstrukciója, folyamatban van a Kállay-kúria fejlesztésének II. üteme, 2020-ban pedig megvalósul a Benczúr-Bessenyei terek útfelújítása is – hangzott el a mai sajtótájékoztatón, melyet dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezetője tartott.

 

A belváros szívében található egykori Helyőrségi Művelődési Otthon felújításával a cél, hogy az országban is egyedülálló turisztikai attrakció hozzanak létre, s ezzel a város turisztikai komplexitása is növekszik.

 

A tájékoztatón dr. Kovács Ferenc kiemelte: - Az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon 755 millió forintos teljes rekonstrukciójával megvalósuló új kulturális intézmény méltó nevet érdemel. Krúdy Gyula városi és színházi kötődése miatt a választás a „Szindbád” névre esett. A kulturális intézményt a Móricz Zsigmond Színház működteti majd és tölti meg élettel, programokkal, tartalommal. 

 

A projekt során egy színháztörténeti múzeum kerül kialakításra, melynek legfőbb attrakciója egy 3D-s mozi, ahol az egyes színháztörténeti korszakokat élményszerűen mutatják be, többnyelvű audio-narrációval. Az épület színházi hangulatát különböző korszerű installációkon, tárgyi relikviákon keresztül ismerhetik meg a látogatók. Megjelennek az egyes korok jelmezei is, a látogató pedig kipróbálhatja ezeket az ún. fotótükör segítségével, s lefényképeztetheti magát benne. Az attrakcióban különböző élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kialakítása is megvalósul – hangsúlyozta Kirják Róbert.

 

A pódiumszínpad kialakításának köszönhetően a nyári hónapokban is szórakozásra találhatnak az épület kerthelyiségében. A látogatók a különböző színházi korok reprezentatív, szórakoztató és komplex élményt adó produkcióival találkozhatnak, ily módon kiegészítve a színháztörténeti korokat bemutató épület virtuális anyagát. Kialakításra kerül a színház szellemében egy bisztró és egy kávézó is, és egy rendezvényterem a felső szinten, valamint a Móricz Zsigmond Színház jegyirodája is az épületbe költözik. A projekt részeként eszközbeszerzés és az épület környezetének fejlesztése (parkolók, elektromos töltőállomás, zöldfelület rendezés stb.) is megvalósul.

 

A Kállay-kúria fejlesztésének II. üteméről a város polgármestere elmondta: - az I. ütemben felújított főépülethez nyaktaggal kapcsolódó (korábban a Hadkiegészítő Parancsnokság által használt), 1959-ben épített földszint, valamint egy emeletes, lapostetős, jelenleg üresen álló épület felújítása történik meg 400 millió forintból.

 

Közel 445 millió forintból pedig a kulturális negyed részeként a Benczúr-Bessenyei tereket határoló utak forgalomcsillapító átépítése, járdák és térburkolatok egységes kialakítása is megtörténik.

 

A fejlesztések révén modern, a mai kornak megfelelő kulturális negyeddel bővül Nyíregyháza belvárosa.

 

A sajtótájékoztatón bejelentésre került, hogy 2019-ben a Móricz Zsigmond Színház lett az év marketingaktív vállalkozása.

 

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Sajtószolgálat –

További helyi hírek