2024. február 25. vasárnap, Mátyás nap van. Holnap Géza nap lesz.

Újfehértói vadászbaleset: jogerős ítélet született

Helybenhagyva az első fokon kiszabott felfüggesztett fogházbüntetést és pénzbírságot, előzetes mentesítésben részesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón 2020-ban történt halálos vadászbaleset vádlottját pénteki jogerős ítéletében a Nyíregyházi Törvényszék.

 

Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője azt írta, a férfit a Nyíregyházi Járásbíróság idén februárban foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt egy év, két évre felfüggesztett fogházra, valamint hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól - ismertette a szóvivő.

 

Resán Dalma felidézte, az ítéleti tényállás szerint 2020. május 15-én a vádlottat egy vendégvadásztató vitte ki egy újfehértói vadászterületre, ahol átengedte neki a tulajdonában lévő vadászfegyvert. Ennek működését és használatát előző nap megmutatta neki, mivel a vádlott ilyen típusú vadászfegyvert szeretett volna magának vásárolni.  A vadászat során a vádlott egy őzbakot próbált meg elejteni, de a mintegy hatezer méter hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosítását szabálytalanul, Újfehértó lakott területe felé tartott fegyvercsővel végezte el, és ennek során egy vétlen lövést adott le. A szabálytalanul végzett kibiztosítás során kilőtt, majd lelassult és stabilitását vesztett lövedék egy több mint két kilométerre lévő újfehértói ingatlan udvarán tartózkodó férfit találta el, aki később a kórházban meghalt - tette hozzá a szóvivő.

 

 

További helyi hírek

2024.02.23 Rovarhotel