2023. március 31. péntek, Árpád nap van. Holnap Hugó nap lesz.

Véget ért a téli üzem a Magyar Közútnál, indulnak a lokális burkolatjavítások

A következő időszak időjárására tekintettel március 16-án véget ért a téli üzem a Magyar Közútnál. Március 31-ig mérnökségenként még legalább egy, síkosságmentesítésre alkalmas adapterekkel felszerelt gépet bevetésre készen tartanak a szakemberek, de a melegaszfalt keverő telepek nyitását követően már a lokális javítási munkák kerülnek a tevékenység fókuszába. 

 

A 125 napos téli üzem során a Közút szakemberei 98 napon végeztek síkosságmentesítést, 42 napon pedig hóeltakarítást. Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat összesítése alapján 1901 óta a 2022-23-as téli időszak volt a második legenyhébb téli szezon, a hajnali, reggeli fagyok miatt országosan így is több mint 48 ezer tonna sót, több mint 3,6 millió liter kálcium-klorid oldatot és 117 tonna érdesítőanyagot juttattak ki a 31 ezer kilométernyi országos közúthálózatra. Az enyhe tél miatt viszont az átlagosnál több növényzetgondozási munkát végezhettek a szakemberek a vegetációs időszakon kívül. A rendelkezésére álló kapacitásokkal folyamatosan, ütemezetten végezték továbbá a hidegaszfaltos javítási munkákat is, melyeket tavasztól, a melegaszfaltkeverő telepek újranyitását követően már a tartósabb beavatkozások váltanak fel.

 

Mától a lokális burkolatfelújítások és a forgalomra veszélyes kátyúk megszüntetésén túl a szakemberek kaszálást, növényzetgondozást, szemétszedést és jelzőtáblák, védőkerítések, vezetőoszlopok, szalagkorlátok kihelyezését, bevonását, tisztítását, valamint jelzőlámpák karbantartását végzik.

 

Mivel országosan folyamatosan dolgoznak a továbbiakban is a közútkezelő szakemberei, ezért a közlekedőknek továbbra is érdemes lesz még utazásuk előtt tájékozódni az aktuális korlátozásokról, forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu oldalon. A Magyar Közút továbbá arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a munkaterületek térségében és vigyázzanak az utakon dolgozó mérnökségi szakemberekre.

 

Ez a téli üzemmódra váltáskor közzétette adatok: SzSzB vármegyében 2137 kilométer úthálózat tartozik a kezelésükbe. A téli időszakban az öt mérnökségünk 66 saját géppel rendelkezik, melyből 44 kombinált gép. E mellett 9 db nagy teljesítményű hómaró is készen áll a bevetésre, illetve rendkívüli téli időjárás esetén további 18 lehívható géppel rendelkezünk. A társaság 200 munkatársa gondoskodik arról, hogy a járművek az úthálózaton a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést elvégezzék.

 

Hó- és jégmentesítő anyagból 7.300 tonna útszóró só, valamint 214 ezer liter kalcium-klorid oldat van készleten, s ezek folyamatosan pótolhatóak.

További helyi hírek