
Az időjárás kedvezett a gombák termésének, ám ajánlott szakemberrel átvizsgáltatni az erdei „zsákmányt”. Lakatos István gomba-szakellenőr, a nyíregyházi Búza téri piaccsarnok gombavizsgálója a Kelet-Magyarországnak elmondta, a vármegye erdeiben is szép számmal lehet szedni gombát. Nagy számban vannak akácosok, ahol a leggyakrabban előforduló gombafaj az őzlábgomba, de a környező hegységekből is érkeznek a Búza téri piacra gombakedvelők. A távolabbi tájakról rókagombát és vargányát is hoznak. A szakember felhívja a figyelmet: a frissen szedett gombával vigyázni kell, a hűtőben csupán pár napig tartható el, szárítva viszont rendkívül hosszú ideig tárolható. A mérgező gombákkal kapcsolatban kifejtette, a fenyvesekben „találkozhatunk” a légyölő galócával is, míg a gyilkos galóca – amely az egyik legmérgezőbb gombánk, inkább a tölgyeseket kedveli, amik szintén vannak a vármegyében, Baktalórántháza környékén. Fontos, hogy ha netán összekeverik a gyilkos galócát a csiperkével, és az ehető gombák közé kerül a mérgező, az egész gyűjteményt ki kell dobni.
A gyilkos galóca esetében a mérgezés sokáig rejtve marad, ugyanis a legjellemzőbb tünetek, a hányás és a hasmenés csak a fogyasztás után 8–24 órával jelentkezik, addigra a méreganyag teljesen felszívódik a szervezetben. Akkor már gyakorlatilag csak vérátömlesztéssel menthető meg az illető.
- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -