2024. március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna nap van. Holnap Auguszta nap lesz.

WHO: Lezárulhat az egészségügyi vészhelyzet idén

Idén akár véget is érhet a pandémia által kiváltott egészségügyi vészhelyzet és lezárulhat a járvány akut szakasza – adta közre Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben.

 

Ehhez szerinte az szükséges, hogy az országok biztosítsák a vakcinák méltányos elosztását, továbbra is kövessék figyelemmel a vírus és a különböző variánsok működését, és a helyzetnek megfelelően vezessenek be korlátozó intézkedéseket.

 

Ugyanakkor a WHO főigazgatója figyelmeztetett arra is, hogy veszélyes lenne azt gondolni, hogy az omikron lenne az utolsó variáns, mert a feltételek a világban jelenleg éppen “ideálisak” arra, hogy újabb – akár még gyorsabban terjedő – variánsok alakuljanak ki.

 

Gebrejeszusz hetek óta azt kéri a WHO tagállamaitól, hogy gyorsítsák fel a védőoltások szállítását a szegényebb országokba is annak érdekében, hogy az év közepére mindenhol be tudják oltani a lakosság 70 százalékát. A 194 tagállam nagyjából fele nem tudta teljesíteni azt a célkitűzést, hogy 2021 végére a lakosság 40 százaléka kapja meg az oltásokat a koronavírus ellen.

 

Az omikron variáns megjelenése miatt világszerte megugrott az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Eddig ezt a robbanást nem követte a halálesetek számának hasonló arányú megugrása, jóllehet a halálozások száma is emelkedik valamennyi régióban, különösen Afrikában, ahol a legkevésbé jutnak vakcinához az emberek – mondta el a WHO főigazgatója.

 

Forrás: MTI

További belföldi hírek