2025. november 12. szerda, Jónás, Renátó nap van. Holnap Szilvia nap lesz.

Finom és egészséges a hazai libahús

A mai ünnep elmaradhatatlan eleme a libapecsenye és az új bor, amelyet ilyenkor szokás először megkóstolni.  A liba a bőség, szerencse és jólét jelképe. A népi mondás szerint: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” A babona szerint viszont, ha ezen a napon jól lakunk, a libapecsenyét pedig újborral öblítjük le, a következő évben gazdagok és egészségesek leszünk. A libafogyasztás hazánkban jellemzően az ünnepekhez kötődik. Ennek egyik oka, hogy a liba nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető baromfifélék közé, az utánozhatatlan íze azonban megéri a fáradtságot. A hagyományos sült libapecsenye mellett ráadásul számos módon elkészíthető a libahús és a máj: libanyak leves, libamájpástétom, libamájjal töltött nyak, pörkölt, de a kísérletezőbb kedvűek akár rizottót is liba-burgert is készíthetnek az értékes alapanyagból, írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További belföldi hírek