2024. április 20. szombat, Konrád, Tivadar nap van. Holnap Konrád nap lesz.

Segítség a TBC ellen

Csökkentheti a magyar-ukrán határon tapasztalható fertőzésveszélyt az a fejlesztés, amelyet a nyíregyházi tüdőgondozóban valósítottak meg. Olyan modern diagnosztizáló eszközöket állítottak munkába, amelyek képesek a gyermekkori TBC-t időben felismerni, majd gyógyítani. A beruházás összértéke 180 millió forint.

 

Már munkában a Padlóstatikus digitális röntgenkészülék a Megyei-Városi Tüdőgondozó Intézetben. Egy Európai pályázat keretében volt lehetőség beszerezni az eszközt, amelyben a Munkácsi Regionális Gyermekkórház volt a pályázati partnere a nyíregyházi intézménynek. A TBC nem ismer határokat címet kapta a projekt, hiszen a TBC terjedésének egyik fő oka a mélyszegénység, amely a határ ukrán oldalán mai napig jellemző. A beruházás célja emiatt nem csak az eszközbeszerzés volt, hanem komoly szakmai együttműködés is a részét képezte – hangsúlyozta Dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

 

A TBC ma már ritka betegségnek számít Magyarországon, de a 20. század elején a népesség 80%-a fertőzött volt, és a halálesetek 25%-a tbc miatt következett be. 2019-ben 530 új esetet jelentettek az országban, 2020-ban pedig már csak 384 új tbc-s beteget diagnosztizáltak.

 

A tuberculosis diagnosztizálása nem egyszerű feladat, mivel olyan általános tünetekkel jár, mint pl. fáradtság, étvágytalanság, éjszakai izzadás, láz és köhögés. Kezelése pedig legalább fél éven át tart. Ezért a szakemberek arra kérik a lakosságot, vegyék igénybe az ingyenes szűrés lehetőségét.

 

- Kölcsey Televízió -

További helyi hírek