2024. szeptember 8. vasárnap, Adrienn, Mária nap van. Holnap Ádám nap lesz.

Veszélyes a szökőkutakban pancsolni!

A kánikula, a forró napok során többen is a szökőkutak vízében keresnek felüdülést, nem ritka, hogy gyermekek pancsolnak a látványosságokban. De jó tudni, hogy a szökőkutak vize nem ivóvíz minőségű, ezért közegészségügyi kockázattal, fertőzéssel járhat a lubickolás – hangsúlyozta rádiónknak Dr. Szabó Tünde, vármegyei tisztifőorvos.

 

A szökőkutak vize könnyen szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel. Nem megfelelő tisztítás, fertőtlenítés esetén, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, belső felszínén nyálkás, csúszós réteg alakul ki. Az élőbevonatban vagy a pangó vízben a kórokozók, az algák könnyen elszaporodhatnak, és a fürdés során fertőzést okozhatnak. Jellemzően gyomor-, bélrendszeri megbetegedést, légzőszervi fertőzést, szem-, bőr-, nyálkahártya-irritációt tapasztalhatnak, akik megmártóznak a szökőkút vizében.

 

Dr. Szabó Tünde hangsúlyozta: - a szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok – egysejtűek, baktériumok és vírusok – kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik, például pancsolás közben, esetleg az élelmiszert vizes kézzel megfogva. Az ilyen jellegű fertőzésekre a gyermekek a felnőtteknél fogékonyabbak. Ha viszont valaki csak a lábát lógatná a vízbe, akkor annak nem kell kockázattal számolnia.

 

A szökőkutak esetében kiemelten fontos egy úgynevezett „feltételesen kórokozó” baktérium, a Legionella. A Legionella az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést válthat ki.

 

Nem ajánlott tehát fürdeni a dekorációs célból létesített szökőkutak vizében, nem érdemes azzal arcot, nyakat hűteni!

 

Megyei Sajtószolgálat 

További helyi hírek