2024. szeptember 12. csütörtök, Mária nap van. Holnap Kornél nap lesz.

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma

Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

 

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt hazánkban. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni.

 

Aki bizonytalan a készülékek vásárlását illetően, annak a katasztrófavédelem segít, hiszen a bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a honlapunkon elérhető.

 

Fontos továbbá, hogy a kéményseprők a fűtési szezonon kívüli is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes lakossági kéményellenőrzést. Ilyenkor gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására!

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

További helyi hírek