2024. április 24. szerda, György nap van. Holnap Márk nap lesz.

Almás zellerkrémleves

Hozzàvalók:
Levesbetéthez
1 nagyobb darab zellergumó
3 evőkanál kókuszolaj
Ízlés szerint himalája só, bors
15 g gyömbér
Ízlés szerint chili
tökmag, dió
Leveshez:
2 db zellergumó
3 gerezd fokhagyma
1 liter zöldségalaplé
200 ml növényi tej
2 db alma
3 db burgonya
1 fej hagyma
Fűszerek:
kakukkfű, só, bors
Elkészítés:
A zellergumók szárát a levelekkel együtt eltávolítjuk és félrerakjuk. A levesbetéthez a zellergumót meghámozzuk, majd közepes méretű kockákra aprítjuk. A zellerkockákat egy tepsire szórjuk, meglocsoljuk kókuszolajjal, sózzuk és borsozzuk, majd 200 fokos sütőbe kb. 20 percig sütjük.
Egy lábasban kókuszolajat hevítünk, lepirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát és gyömbért, majd hozzádobjuk az aprított fokhagymát is. 1-2 percig pirítjuk, majd mehet hozzá a felkockázott burgonya, zeller és alma, ezután alaposan lepirítjuk 5-6 perc alatt, aztán felöntjük a zöldségalaplével és 15-18 percig főzzük.
Egy száraz serpenyőben lepirítjuk a tökmagot és diót. Egy keverőtálban kikeverjük a reszelt gyömbért a chiliporral, majd hozzádobjuk a sült zellerkockákat és a magvakat, alaposan összekeverjük, hogy mindenhol rátapadjanak a magok.
Mikor megpuhultak a levesben a zöldségek és az alma, hozzádobjuk a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk és egy botmixerrel krémesre turmixoljuk. Kiveszünk belőle egy merőkanállal és egy tálkában elkeverjük a növényi tejjel, majd folyamatos kevergetés mellett visszaöntjük a levesünkbe. 1-2 perc alatt összerottyantjuk, és kész is a csoda leves

 

További rami konyhája