2024. április 23. kedd, Béla nap van. Holnap György nap lesz.

Csirkés gombaleves
 
Hozzávalók:
300 g csirkemell
300 g csiperkegomba
2 db répa
2 db fehérrépa
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tk sűrített paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
Ízlés szerint himalája só, bors, kakukkfű
1 evőkanál bambuszrostliszt
3 evőkanál vegaföl
1 csokor petrezselyem
 
Elkészítés:
Első lépéseként kókuszolajat hevítünk egy lábasban, majd lepirítjuk benne az apró kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük kb. 150 ml vízzel, majd beletesszük a pirospaprikát és a sűrített paradicsomot is. Addig főzzük, míg szinte az összes vizet elfővi az alapunk. Ekkor újra felöntjük egy kevés vízzel, ismét elfőzzük a levét, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst, és 1-2 perc alatt lepirítjuk.
 
Mikor kissé lepirult a hús, hozzáadjuk a felkarikázott répát és fehérrépát, majd további 1 perc pirítás után a felszeletelt gombát is.
 
Felöntjük kb. 2 l vízzel. Amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a tetejére szórjuk a pirospaprikát. Ne keverjük el, hagyjuk, hogy a paprika kioldódjon a zsírban. Ezután főzzük kb. 20 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.
 
Egy keverőtálba tesszük a vegafölt és a bambuszrostlisztet, és egy habverővel elkeverjük, majd hozzákanalazunk 2 evőkanálnyit a levesből. Csomómentesre keverjük a habarást, és lassan a leveshez csorgatjuk. Egyet még forralunk rajta, majd levesszük a tűzhelyről.
 
Tálalásnál megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel.

További rami konyhája