2024. december 21. szombat, Tamás nap van. Holnap Zéno nap lesz.

Újévi lencseleves

Hozzávalók:
200 g füstölt hús (tarja, karaj)
20 g füstölt szalonna 
300 g lencse 
1 fej lilahagyma 
2 gerezd fokhagyma 
2 tk sűrített paradicsom 
2 tk füstölt pirospaprika 
Ízlés szerint himalája só, bors 
1 csokor petrezselyem 
2 szál zellerszár
3 db répa 
1 tk őrölt kömény 
Tálaláshoz : tejföl (ha tejfehérjére érzékeny vagy akkor használj vegánfölt) 



Elkészítés:
A lencsét 1,5 liter vízben félpuhára főzzük majd a levét is megtartjuk. Egy nagy lábasban az apróra vágott szalonnát üvegesre pirítjuk és rádobjuk a felkockázott füstölt húst . 2 perc pirítás után mehet rá a felszeletelt répa és zeller is. Sózzuk, borsozzuk, majd jöhet rá az apróra vágott hagyma és fokhagyma pár perc után rárakjuk a sűrített paradicsomot, amit elkeverünk és ezt is kicsit lepirítjuk.

Megszórjuk a fűszerekkel, alaposan összeforgatjuk és beleöntjük a lencsét és 1,5 liter vizet. Felforraljuk, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg a lencse teljesen el nem készül. Tejföllel  tálaljuk.

 

További rami konyhája