Hozzávalók:
200 g füstölt hús (tarja, karaj)
20 g füstölt szalonna
300 g lencse
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk sűrített paradicsom
2 tk füstölt pirospaprika
Ízlés szerint himalája só, bors
1 csokor petrezselyem
2 szál zellerszár
3 db répa
1 tk őrölt kömény
Tálaláshoz : tejföl (ha tejfehérjére érzékeny vagy akkor használj vegánfölt)
Elkészítés:
A lencsét 1,5 liter vízben félpuhára főzzük majd a levét is megtartjuk. Egy nagy lábasban az apróra vágott szalonnát üvegesre pirítjuk és rádobjuk a felkockázott füstölt húst . 2 perc pirítás után mehet rá a felszeletelt répa és zeller is. Sózzuk, borsozzuk, majd jöhet rá az apróra vágott hagyma és fokhagyma pár perc után rárakjuk a sűrített paradicsomot, amit elkeverünk és ezt is kicsit lepirítjuk.
Megszórjuk a fűszerekkel, alaposan összeforgatjuk és beleöntjük a lencsét és 1,5 liter vizet. Felforraljuk, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg a lencse teljesen el nem készül. Tejföllel tálaljuk.